Je li moguće izliječiti cervikalnu osteohondrozu?

Kako izliječiti cervikalnu osteohondrozu? Ovo pitanje postavljaju mnogi pacijenti i liječnici diljem svijeta. Degenerativne bolesti mišićno-koštanog sustava vrlo se teško liječe i dovode do niza komplikacija. U takvim je uvjetima pitanje učinkovite terapije iznimno važno.

Osteokondroza vratne kralježnice

Pacijent sa znakovima cervikalne osteohondroze tijekom konzultacije s liječnikom

Prije nego što saznate može li se izliječiti cervikalna osteohondroza, vrijedi razumjeti samu bit ove bolesti. Osteokondroza je degenerativni proces koji počinje u intervertebralnim diskovima - slojevima hrskavice između svaka dva susjedna kralješka.

Zamislite intervertebralni disk. Sastoji se od unutarnjeg mekog dijela - nucleus pulposus i vanjske ovojnice - fibrozne kapsule. Upravo to mekanom dijelu daje određeni oblik kako bi jezgra ispunila svoju funkciju amortizacije.

Kod osteohondroze, primarni degenerativni proces događa se upravo u fibroznoj kapsuli:

 1. Pod utjecajem štetnih čimbenika nastaje kvar.
 2. Kroz njega prodire meka jezgra diska – nastaje izbočina spinalnih diskova.
 3. Kako proces napreduje, dio jezgre ispada – nastaje diskus hernija.

Svi ovi procesi uključuju okolna tkiva u upalu. Prvo se razvija sindrom refleksne boli, a zatim sindrom kompresije - korijeni živaca su komprimirani kila.

Ovaj proces se može dogoditi u bilo kojem dijelu kralježnice. Jedna od najčešćih lokacija je vrat. Je li moguće izliječiti osteohondrozu vratne kralježnice?

Mogućnosti liječenja

Razumijevajući bit bolesti i mehanizam njezina razvoja, možemo pretpostaviti koje metode mogu potpuno i trajno izliječiti pacijenta od ove bolesti.

Nekoliko je različitih učinaka koje možemo očekivati od svake metode terapije: simptomatski (eliminira manifestacije bolesti), patogenetski (prekida patološki mehanizam razvoja), etiološki (izravno utječe na uzrok razvoja).

Kod osteohondroze uzrok je širok izbor čimbenika rizika za bolest. Na njih je nemoguće utjecati ako bolest već postoji. Međutim, preventivne mjere usmjerene su upravo na uklanjanje uzroka.

Mnoge metode liječenja imaju mogući patogenetski učinak, a to je ono što ćemo pokušati pronaći u svakoj od metoda koje predlaže moderna medicina.

Vrlo je važan i simptomatski učinak. Cjeloviti tijek terapije propisan od strane liječnika uvijek treba uključivati utjecaj na manifestacije bolesti, jer je tijekom terapije potrebno ublažiti zdravstveno stanje pacijenta.

Među različitim metodama liječenja pokušat ćemo razumjeti sljedeće mogućnosti liječenja:

 • Izloženost drogama.
 • Ortopedski proizvodi.
 • Fizioterapija.
 • Fizioterapija, masaža, ručna terapija.
 • Operacije kralježnice.
 • Radiofrekventna ablacija.

Treba reći nekoliko riječi o prevenciji, što vam omogućuje da potpuno izbjegnete pojavu bolesti.

Terapija lijekovima

Lijekovi propisani za liječenje cervikalne osteohondroze

Ne pomažu svi lijekovi koje liječnik propisuje za osteohondrozu. Mnogi lijekovi imaju čisto simptomatsku funkciju:

 1. Nesteroidni protuupalni lijekovi - uklanjaju upalu.
 2. Mišićni relaksanti – sprječavaju refleksne grčeve mišića.
 3. Lokalni analgetici - ublažavaju bol.
 4. Vaskularna sredstva - koriste se za cervikalnu osteohondrozu u kombinaciji s sindromom vertebralne arterije.
 5. Glukokortikosteroidi - ovi hormonski lijekovi imaju izražen protuupalni učinak.

Ipak, nekoliko lijekova ima patogenetski učinak. Prije svega treba spomenuti kondroprotektore. Ovi lijekovi se koriste samo u prvim fazama osteohondroze, kada još nema diskus hernije. Usporavaju proces degeneracije i sprječavaju nastanak izbočina. Mora se uzimati dugo i stalno, ali terapeutski učinak će biti prilično značajan.

B vitamini - ovi lijekovi ne utječu na sam proces degeneracije i ne pomažu u liječenju osteohondroze. Međutim, vrlo je važno koristiti ih u prisutnosti refleksnih ili kompresijskih sindroma. Vitamini podržavaju metabolizam u živčanom tkivu i sprječavaju smrt živaca.

Dakle, među svim lijekovima, samo pravodobno propisani kondroprotektori pomažu riješiti se cervikalne osteohondroze.

Ortopedski proizvodi

Ortoza koja ublažava stanje osteohondroze vratne kralježnice

Sljedeća metoda liječenja, koja je vrlo popularna u modernoj medicini, je korištenje ortopedskih pomagala. Upotreba steznika, zavoja i ortoza je široko rasprostranjena.

Za cervikalnu osteohondrozu najčešće se koriste ovratnici, ali postoje i druge vrste ortopedskih pomagala. Ovi proizvodi učinkovito uklanjaju bol, što je nesumnjivo. Međutim, mogu li utjecati na tijek bolesti?

Za liječenje osteohondroze važne su sljedeće značajke ove vrste terapije:

 1. Steznici i ovratnici imaju kompresijski učinak – vrše pritisak na određeni dio kralježnice. Time se sprječava pojava izbočina i kila, odnosno nastanak komplikacija.
 2. Ortopedski uređaji uvijek odvajaju kralješke jedan od drugog u vertikalnoj ravnini. To pomaže smanjiti pritisak iz korijena živaca i samih intervertebralnih diskova.
 3. Ako postoji izbočina ili degenerativne promjene, korzet ih se neće riješiti. Međutim, kada se redovito koristi, lijek pomaže da se ne sjetite manifestacija bolesti.

O navedenim svojstvima treba voditi računa ne samo liječnik, već i bolesnik, kako ne bi previše očekivali od uporabe zavoja.

Fizioterapija

Kod cervikalne osteohondroze potrebno je izvoditi terapeutske vježbe

Terapeutske vježbe jedna su od najpodcijenjenijih metoda liječenja ortopedskih bolesti od strane bolesnika. Redovite vježbe i aktivnosti pomažu riješiti se većine manifestacija bilo koje bolesti.

Osteokondroza nije iznimka. U slučaju patologije vratne kralježnice tjelesna aktivnost ima sljedeća ljekovita svojstva:

 1. Vježbe pomažu u uklanjanju boli, refleksnih grčeva mišića i učinaka kompresije na vertebralnu arteriju i druge žile. To znači da redovitom tjelovježbom možete smanjiti potrebu za simptomatskom terapijom.
 2. Vježbe pomažu u formiranju mišićnog korzeta vratne kralježnice. Istrenirani mišići drže unutarnje strukture, uključujući kosti i hrskavicu, i sprječavaju stvaranje izbočina.
 3. Degenerativne promjene na disku nastaju pod utjecajem prekomjernog, nepravilno primijenjenog opterećenja ili njegovog nedostatka. Pravilne vježbe sprječavaju degenerativni proces i aktiviraju protok krvi u području međukralješnih diskova.

Čak i znajući za takve blagotvorne učinke vježbanja, mnogi pacijenti su lijeni raditi vježbe. Započnite trening sa stručnjakom, a zatim ga implementirajte u svoju svakodnevnu rutinu. Uskoro nećete moći zamisliti svoj dan bez vježbanja i niza korisnih vježbi.

Fizioterapija i masaža

Masaža će pomoći u ublažavanju napetosti vratnih mišića zahvaćenih osteohondrozom.

Dosta kontroverzne metode liječenja su fizioterapija i masaža. Ove metode svakako pomažu u ublažavanju nekih simptoma bolesti. Masaža vrata pomaže u otklanjanju grčeva mišića, a fizioterapija ublažava upalu, bol i sprječava pojavu kompresijskog sindroma.

Ali mogu li ove metode izliječiti cervikalnu osteokondrozu? Patogenetski učinak postiže se samo kao dio složenog liječenja. Fizioterapiju i masažu treba koristiti zajedno s fizikalnom terapijom i primjenom lijekova. Učinci različitih metoda liječenja se međusobno potenciraju:

 1. Elektro- i fonoforeza pomažu lijekovima da dođu do kralježnice.
 2. Manuelna terapija opušta mišiće nakon dugotrajnog vježbanja.
 3. Akupunktura i elektromiostimulacija u kombinaciji s terapijom vježbanjem stvaraju snažan mišićni steznik i uklanjaju bol.

Primjeri kombiniranog učinka različitih metoda terapije mogu se dati dalje.

Također ne treba zaboraviti da sve metode fizioterapije i masaže pojačavaju lokalni protok krvi, a time i metabolizam u oštećenim tkivima. Zbog toga se degenerativni procesi usporavaju ili potpuno zaustavljaju.

Kirurško liječenje

Hernija diska u vratnoj kralježnici može zahtijevati operaciju.

U nekim slučajevima, patologija intervertebralnog diska može se eliminirati samo kirurškim zahvatom. Ova se metoda također ne može smatrati etiološkim liječenjem - kirurg ne djeluje na uzrok bolesti, već uklanja njezine posljedice. Međutim, u prisutnosti lokalne osteohondroze, operacija može pomoći da se trajno riješite njezinih simptoma.

Postoje različite metode kirurške intervencije, ali većina se svodi na dvije mogućnosti:

 1. Plastična kirurgija diska s palijativnim mjerama. Tijekom operacije također se uklanjaju sve komplikacije bolesti.
 2. Protetika intervertebralne hrskavice ili zamjena cijelog segmenta kretnje kralješka protezom.

Bez obzira na izbor metode liječenja, mogući su recidivi cervikalne osteohondroze. Bolest može zahvatiti bilo koji drugi susjedni intervertebralni disk. Kako se to ne bi dogodilo, poduzimaju se preventivne mjere.

Također biste trebali zapamtiti potrebu za postoperativnom rehabilitacijom. Mnoge od gore navedenih metoda terapije pomažu vratiti rad. Prikladno ih je kombinirati tijekom liječenja u sanatoriju.

Radiofrekventna ablacija

Radiofrekventna ablacija jedna je od metoda liječenja cervikalne osteohondroze

Vrlo učinkovita i perspektivna metoda liječenja je radiofrekventna ablacija. Ne tako davno, ova metoda uopće nije bila poznata, ali sada se ablacija provodi u mnogim velikim gradovima.

Suština postupka je sljedeća:

 • Kroz ubod igle, posebna elektroda se nanosi na oštećeni intervertebralni disk.
 • Disk se toplinski obrađuje pomoću struje.
 • Dolazi do razaranja živaca i samog tkiva diska u području udarca.
 • Nakon ablacije disk ostaje između kralježaka. Nije sposoban obavljati funkciju amortizacije, ali ne uzrokuje patološke simptome.

Prednosti metode su nepostojanje potrebe za općom anestezijom, kratko trajanje zahvata i brz oporavak. Tehnika se može koristiti kao prva faza liječenja ako simptomi nisu u potpunosti nestali.

U većini slučajeva ablacija pomaže u uklanjanju svih simptoma osteohondroze, ali pacijent nije imun od oštećenja drugih intervertebralnih diskova ovom bolešću.

Prevencija

Prevencija cervikalne osteohondroze tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom

Iz gore navedenog možemo zaključiti da sve suvremene metode liječenja pomažu samo u sprječavanju progresije cervikalne osteohondroze ili uklanjanju njezinih manifestacija samo na određenom disku. Postoji velika vjerojatnost recidiva bolesti i širenja na susjedne slojeve hrskavice.

Ovaj proces se ne može eliminirati, ali se može spriječiti. U tu svrhu koriste se brojne metode prevencije osteohondroze.

Ako vas je bolest tek počela mučiti, pojavila se kod mnogih rođaka ili ste bili liječeni od osteohondroze, slijedite ove savjete:

 1. Normalizirati tjelesnu aktivnost na kralježnici i vratu. Provoditi preventivne vježbe, plivati, skijati. Nemojte dopustiti da vam vrat dugo miruje.
 2. Jedi ispravno. Uravnotežena prehrana bez štetnih namirnica, koja sadrži dovoljne količine proteina i kalcija, pomoći će u prevenciji bolesti.
 3. Uklonite loše navike koje mogu izazvati degenerativni proces. Prije svega, to je pušenje i često pijenje alkohola.
 4. Tijekom spavanja koristite ortopedska pomagala i odgovarajuće madrace kako biste izbjegli dodatni stres na vratnu kralježnicu.
 5. Ako imate bolesti ili ozljede kralježnice, svakako koristite ortopedske proizvode.

Jednostavne preventivne mjere podupiru vratnu kralježnicu i sprječavaju razvoj osteohondroze.