Osteokondroza

Osteokondroza ne uzrokuje bol, ali je u isto vrijeme moguća bol kod osteohondroze. Na prvi pogled čudna situacija. Ali, nakon što pročitate ovaj članak, postat ćete pravi stručnjak ne samo za ovo pitanje, već i za: Što je osteohondroza? Koji su razlozi? Koji su simptomi i znakovi? Kako dijagnosticirati osteohondrozu? Kakav učinkovit tretman postoji? Što je uključeno u prevenciju ove bolesti? I o mnogim drugim pitanjima.

Što je osteohondroza?

Da biste razumjeli što je osteohondroza, morate malo uroniti u povijest. Pojam je 1928. uveo Christian Georg Schmorl. Ali zanimljivo je da je Schmorl bio patolog i, kao što razumijete, nije imao koga pitati: "Gdje boli? "(ispričavam se na crnom humoru). Schmorl je tijekom proučavanja patološkog materijala otkrio dosad nepoznate promjene na spoju kosti i hrskavice, posebice u području diskova kralježnice. Nakon što su te promjene opisane, preostalo je samo smisliti im naziv. Da bi to učinio, uzeo je latinsku riječ "kost" / os i grčku riječ "hrskavica" / chondros i, kombinirajući ih, dobio pojam osteochondrosis.

Što je osteohondroza, kako je Schmorl točno nazvao tu riječ? Ispostavilo se da to uopće nije bol i, općenito, nije senzacija. Riječju osteohondroza Schmorl je označio sljedeće tri promjene:

  • smanjena visina intervertebralnog diska;
  • subhondralna skleroza;
  • rubne koštane izrasline.

Prevedeno na obični jezik, to znači da se visina diska smanjila, a površina kralješka uz disk je postala gušća i izrasla u obliku ruba. To je ono što je osteohondroza u svom izvornom značenju koje je u nju stavio Christian Georg Schmorl.

Bolest osteohondroza

znakovi osteohondroze

Još jednom obratimo pozornost na to da Schmorl nije opisao bolest osteohondrozu, već samo promjene tkiva, a to su različite stvari. Pojam "bolesti" mnogo je širi; uključuje tegobe, simptome, laboratorijske i radiološke promjene, metode liječenja i prevencije.

Ali Schmorl nije pisao o nečem takvom i, općenito, nije smatrao osteohondrozu bolešću. Ali zašto je onda uobičajeno reći da je osteohondroza bolest, zanimati se za uzroke njezine pojave, znakove, simptome i liječenje osteohondroze?

Ali činjenica je da je Schmorl imao sljedbenike. Stoga su odlučili saznati kako se osteokondroza manifestira i koji simptomi smetaju osobi? Kao rezultat toga, utvrđeno je da osteokondroza sama po sebi ne uzrokuje izravno bol, kao ni druge senzacije. To se objašnjava činjenicom da u kralješcima i diskovima nema receptora za bol. A budući da nema receptora, ne može biti ni boli. To je lako razumjeti na primjeru kose i noktiju - također nema receptora niti boli kada se režu.

Drugo važno otkriće je da je osteohondroza dio općeg degenerativnog procesa koji zahvaća sve naše organe i tkiva. Distrofija je kršenje prehrane tkiva na staničnoj razini, traje cijeli život i postupno stari naše tijelo. To jest, osteohondroza je u biti dio procesa starenja. Ali, kao što znate, detalji su važni. A detalji su da nisu svi degenerativni procesi tako bezbolni kao osteohondroza. Konkretno, distrofična patologija mišića koji okružuju kralježnicu gotovo je uvijek povezana s boli. Uostalom, mišići, za razliku od kralježaka i diskova, imaju receptore za bol. Tipičan primjer je miofascijalni sindrom. Obično se javlja paralelno s osteohondrozom i bolno je. Sada, zapamtite, na početku članka rekli smo da sama osteohondroza ne uzrokuje bol, ali bol je moguća? Dakle, upravo ti slučajevi, kada se bezbolnoj osteohondrozi pridoda bolna patologija - isti miofascijalni sindrom - savršeno objašnjavaju značenje onoga što je rečeno.

vrste osteohondroze

Možete pitati, gdje je odgovor na pitanje, zašto je uobičajeno reći da je osteohondroza bolest? Pa, zapravo, već smo mu pristupili. Činjenica je da, iako osteohondroza sama po sebi nije bolest, već je polazište u proučavanju degenerativnih procesa, riječ "osteohondroza" toliko se udomaćila u našem jeziku da je s vremenom postala žargonski generalizirajući naziv za sve bolesti kralježnice.

Uzroci osteohondroze

Razlozi se mogu podijeliti na vanjske i unutarnje.

Unutarnji (endogeni) uzroci uključuju, prije svega, degenerativni proces o kojem smo gore govorili. To također uključuje genetsku predispoziciju, kao i hormonalne, mineralne, vitaminske, proteinske i druge metaboličke poremećaje, zbog čega koštano i hrskavično tkivo ne dobiva potrebnu prehranu. Sve su to takozvani biološki faktori na koje se, naravno, može utjecati, ali je to prilično teško i skupo. Unatoč tome, postoje jednostavni i jeftini načini koji vam omogućuju postizanje ništa manje uvjerljivih rezultata uklanjanjem samo vanjskih uzroka.

Vanjski (egzogeni) razlozi smatraju se sjedilačkim načinom života, lošom obučenošću mišića kralježničnog steznika, mikrotraumama leđa i kralježnice, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću, navikom pogrbljenosti, "sjedećim" radom, stalnim stresnim situacijama, nedostatkom preventivnih posjeta. kiropraktičaru i još mnogo toga.

Kao što vidite, vanjski razlozi su u velikoj mjeri posljedica ili naših pogrešnih postupaka, na primjer, niske tjelesne aktivnosti, ili našeg nerada i zanemarivanja našeg zdravlja, na primjer, ignoriranja prevencije.

Slažem se, vanjske uzroke mnogo je lakše ukloniti od unutarnjih. Naravno, postoje pacijenti koji ne mogu bez liječenja lijekovima za unutarnje uzroke, ali samo ih je nekoliko. U većini slučajeva dovoljno je riješiti se vanjskih uzroka osteohondroze kako bi se dobili uvjerljivi rezultati uz manje troškove. To će zahtijevati malo samodiscipline, osnovnu tjelesnu aktivnost i povremene posjete kiropraktičaru.

Simptomi i znakovi osteohondroze

Simptomi i znakovi obično se dijele na one koji se razvijaju unutar same kralježnice i one koji su ekstravertebralne prirode.

Što mislite koji su simptomi osteohondroze koji uzrokuju više problema? Zapravo, puno ovdje ovisi ne samo o samim simptomima, već io drugim čimbenicima: dobi, težini, prisutnosti popratnih bolesti kod pacijenta itd.

Ali, vratimo se simptomima vertebralne osteohondroze: kao što smo rekli, oni su vertebralni, nazivaju se i vertebralni i ekstravertebralni - ekstravertebralni. Ekstravertebralni simptomi, pak, također su podijeljeni u dvije skupine - refleksne i radikularne simptome osteohondroze.

Radi jednostavnosti, ovu klasifikaciju simptoma leđa najbolje je prikazati na sljedeći način:

  • Kralježnjaci/vertebralni
  • Ekstravertebralno/ekstravertebralno: radikularni simptomi i simptomi refleksa

Spinalni simptomi osteohondroze uključuju zakrivljenost kralježnice (ne brkati sa skoliozom), lokalnu bol, napetost mišića i smanjenu pokretljivost.

Radikularni simptomi nastaju zbog učinaka na živce koji izlaze iz kralježnice. To se očituje smanjenim refleksima, slabošću mišića, oslabljenom osjetljivošću i radikularnom boli.

I ovdje je potrebno objasniti da svi naši kralješci, diskovi i "korijeni" imaju određenu oznaku. Dakle, o radikularnim simptomima možemo govoriti samo kada svi ti simptomi i znakovi jasno upućuju na određeni "korijen", a ne kada se radikularnim naziva bilo koja bol "iz buldožera".

Vrlo rijetki, ali opasni znakovi i simptomi osteohondroze su pareza, paraliza i poremećaji zdjeličnih organa. Oni ukazuju na razvoj spinalnog moždanog udara. Ovo je ozbiljna komplikacija osteohondroze, u kojoj su zahvaćene radikularne arterije.

faze osteohondroze

Refleksni simptomi prvenstveno ovise o tome koji je dio kralježnice zahvaćen. Prema statistikama, najčešće je zahvaćena vratna kralježnica.

Bit cervikalne osteohondroze je veliki broj refleksnih simptoma. Bol u vratu, potiljku i području ovratnika. Krckanje kralježaka, napetost mišića i otežano kretanje. Glavobolja. Vrtoglavica. Intrakranijalni tlak. Jutarnja ukočenost. Utrnulost, bockanje, naježenost i slabost u rukama. Bolovi u ramenima i ispod lopatice. Pečenje između lopatica i u području srca (podsjeća na anginu). Utrnulost šaka ili prstiju. "Kvržica" u području sedmog vratnog kralješka. Privremeno tamnjenje ili "lebdenje" u očima. Buka ili zujanje u ušima. Mučnina, čak i povraćanje. Skokovi tlaka. Stanje pred nesvjesticu. Kvrga u grlu kod osteohondroze, slabljenje glasa, promuklost, osjećaj nedostatka zraka, problemi s gutanjem i grlobolja kod osteohondroze - sve su to uobičajeni refleksni simptomi. Mogu se javiti i poremećaji spavanja, česte nesanice i osjećaj umora ujutro. Opća slabost. Razdražljivost. Brza zamornost.

Kao što vidite, simptomi i znakovi bolesti s osteohondrozom vrlo su raznoliki. To se posebno odnosi na simptome refleksa.

Dijagnoza osteohondroze

Dijagnoza je ključ pravilnog liječenja. Suvremene hardverske dijagnostičke metode omogućuju točnu potvrdu ove dijagnoze. Kao što znate, MRI i CT smatraju se najtočnijim pregledima. No, kao i do sada, glavni čimbenik u postavljanju dijagnoze ostaje klinička dijagnoza. To je kada iskusni liječnik uspoređuje podatke iz najmanje tri izvora: pacijentove pritužbe, rezultate MRI i simptome koji su identificirani tijekom pregleda.

Ovaj pristup dijagnostici omogućuje vam postavljanje točne dijagnoze i razvoj individualnog programa učinkovitog liječenja.

zdravu i bolesnu kralježnicu

Učinkovito liječenje osteohondroze

Učinkovito liječenje osteohondroze moguće je samo uz strogo pridržavanje znanstvenog pristupa. To znači da je potrebno pravilno odrediti prioritete, prije svega, u odabiru glavne i pomoćne vrste liječenja vertebralne osteohondroze.

Što mislite koji je najvažniji tretman? Ne morate biti liječnik da biste odgovorili na ovo pitanje. Možete samo slijediti logiku. Osteokondroza je patologija mišićno-koštanog sustava. Ovaj sustav je biomehaničke prirode. Ključna riječ je "mehanički". Posljedično, mehanički poremećaji zahtijevaju iste – mehaničke – metode liječenja. Stoga je glavna vrsta liječenja osteohondroze ručna terapija. Idealno je prikladan za obnavljanje biomehanike mišićno-koštanog sustava. A pomoćne metode uključuju lijekove, fizioterapiju, masažu, terapiju vježbanjem itd. Također je važno znati da je među svim vrstama manualnog liječenja najsigurnija nježna manualna terapija. Po svojoj učinkovitosti, nježnosti i sigurnosti nadmašuje konvencionalnu manualnu terapiju. Da biste razumjeli što uključuje liječenje osteohondroze kod kiropraktičara, morate znati da su intervertebralni diskovi jedini dio tijela koji nema krvne žile, a hrani se zahvaljujući pravilnom funkcioniranju mišića kralježnice. Neuspjeh u funkcioniranju ovih mišića odmah pogoršava prehranu diskova. I kao što smo rekli na početku članka, pothranjenost je sam degenerativni proces čiji je dio osteohondroza.

Učinkovito liječenje nježnom manualnom terapijom bitno se razlikuje od konvencionalne manualne terapije. Ovo uopće nije "prestrojavanje kralježaka", kako neki misle - to je nešto sasvim drugo. Nježna ručna terapija je cijeli sustav posebnih metoda utjecaja koji uklanjaju grčeve i napetost mišića. Vratite mišiće u njihovu normalnu fiziologiju i poboljšajte prehranu diskova.

Promatranje liječnika uključuje tri faze:

  1. Konzultacija. Liječnik utvrđuje koji simptomi muče pacijenta, razjašnjava povijest bolesti, proučava pacijentovu medicinsku dokumentaciju, analizira snimke i utvrđuje prirodu bolesti.
  2. Dijagnostika. Provodi temeljit pregled i klinički pregled bolesnika: vizualna i miofascijalna dijagnostika; palpacija napetih mišića i bolnih kralježaka; testiranje neuroloških refleksa i testiranje mišića.
  3. Plan liječenja. Na temelju povijesti trenutne bolesti, podataka pregleda, kao i rezultata kliničkog pregleda pacijenta, liječnik postavlja dijagnozu i odabire mogućnosti liječenja. Liječnik pacijentu detaljno govori o suštini bolesti i principima liječenja, te odgovara na sva pitanja pacijenta.

Prevencija osteohondroze

Prevencija je neophodna kako bi se izbjegli recidivi. Da biste to učinili, morate stvoriti ugodne uvjete za rad i odmor. Održavajte tjelesnu aktivnost. Izbjegavajte pretjerani rad. Pratite pravilnu prehranu i težinu. Ali glavna stvar je ne zanemariti svoje zdravlje.

Zapamtite, prevencija je prije svega medicinski nadzor i pravovremena korekcija mišićno-koštanog sustava. Pokušajte posjetiti kiropraktičara barem jednom svaka tri do šest mjeseci. To će smanjiti čimbenike rizika i pravodobno eliminirati sva kršenja. Uznapredovala osteohondroza dovodi do komplikacija - protruzija i diskus hernija. Ne zaboravi ovo. Čuvaj se!